Programma

PURE GRAZE-BOERDERIJ

De aftrap van de toernee vond op 8 mei plaats op de Pure Graze-boerderij van Erik Heuvelink in het Overijsselse Hengevelde. Geanimeerd deelde Salatin zijn visie op de veehouderij, Ado Bloemendal vertelde over Pure Graze, en Sandra van Kampen (Urgenda) leidde het gesprek over de mogelijke steun voor dit soort systemen. En wat kwam de ‘swing’ erin toen we met hele gezelschap de wei met het ‘saladebuffet’ ingingen! Hier een korte impressie (5 min.)
Hier een lang verslag (55 min.)
Salatins toernee leidde op 15 mei tot een leuk radio-interview over Pure Graze op Radio 1.

 

Salatuina

IMG_8187

‘s Middags bezocht Salatin NME-centrum De Ulebelt in Deventer voor een korte sparring-sessie met bestuur en projectmedewerkers over nieuwe programma’s met consumenten over lokaal en eerlijk voedsel. Bliksembezoek Salatin aan Ulebelt.

DSC_0901 S

urgenda1-195x68   logoPureGraze   Drukwerk

‘It’s the Food, my Friend’ en meer

Na de ochtendbijeenkomst op 9 mei met innovatieve krachten in de agro- & foodsector inspireerde Salatin op boerderij Veld en Beek zo’n 30 aanwezigen. Onder de noemer ‘Land Zoekt Boer’ ging hij met bedrijfsopvolgers, jonge boeren en organisaties in gesprek over het vraagstuk: hoe komen we in Nederland aan nieuwe boeren? Salatin schetste de mogelijkheden van ‘portable farming’, met uitsluitend lichte en verplaatsbare infrastructuur, die weinig kapitaal vergt, en waarvoor je zelf niet eens land hoeft te bezitten. Verder pleitte hij voor samenwerking met oudere partners van buiten de eigen familie.

De middag is als ‘Future Farmers Special’ op video (109 min.) terug te zien! 
Eind mei publiceerde Ekoland het verslag van gespreksleider Maria van Boxtel – zie pagina 26/27. (Land & Co).

FFS4 C

Het grote optreden van Salatin in Wageningen op de slotavond van de debatserie ‘It’s the Food, my Friend’ trok zo’n 500 bezoekers. De livestream is via verschillende sites na te kijken: hier, hier en hier.

CLMlogo      ecominds      Land en co

Boerengrlogo      OtherWise

Masterclass Totaallandbouw

De Masterclass Totaallandbouw die Salatin op 10 en 11 mei op de Zonnehoeve in Zeewolde gaf, hield zo’n negentig deelnemers geboeid. Urenlang vertelde hij over hoe hij varkens, koeien, kippen en kalkoenen houdt, bodem opbouwt, al zijn producten direct aan consumenten en restaurants verkoopt, en nieuwe boeren helpt om hun onderneming te beginnen. Deelnemers konden hem alles vragen, ook over de compromissen die hij af en toe moest sluiten.

Ook dit hele weekend is op video gezet, en met dat materiaal gaan we nog mooie dingen doen. Voor een impressie zie alvast 1 uur compilatie door een deelneemster.

Een mooi artikel in de Volkskrant van Mac van Dinther, die 10 mei bijwoonde: “Boer, zie de aarde als je minnares”

Salatuinb

zonnehoeve

Food Film Festival 2014

Salatins dynamische optreden als ‘uitsmijter’ van het vierde Food Film Festival trok 200 mensen naar de zaal in de Westergasfabriek. Daarvan vind je hier het verslag, en hier de hele video-opname!

FFF logo-286

430

 

Partners

mgmc_logo_356UlogoBBGkopieKLurgenda1-195x68FMF logoFFF logo-286logoPureGrazeDrukwerkYFM met slakBoerengrlogoOtherWiselogo YwemaBEAR logoROCKINSOILS logo GREENLand en cologojva