Joel Salatin maakt het boeren bont
Vlees van dieren die hun hele leven naar hartelust hebben kunnen grazen, scharrelen en wroeten in de wei en in natuurgebieden. Vlees van dieren die het landschap onderhouden, al grazend de bodem opbouwen, koolstof helpen vastleggen, de waterhuishouding verbeteren en ondergronds èn bovengronds de biodiversiteit hoog houden. Vlees van dieren die hun natuurlijke weerstand nog hebben, en in hoge mate gevoerd worden vanuit lokale bron. En dat is hartstikke lekker en oergezond vlees.
Intussen speelt er van alles rond de zoogveehouderij, die dat fantastische vlees produceert. Wat betreft de rundveehouderij leek deze sector ernstig te worden bedreigd in haar bestaan; daarover maakten betrokkenen in het hele land zich sinds vorig jaar al zorgen. Daarmee zou namelijk een prachtige manier van produceren verloren gaan, die op zoveel fronten prima scoort. Bovendien zou ook een aanzienlijk aantal min of meer zeldzaam geworden runderrassen verdwijnen, die goed passen bij deze extensieve vormen van veehouderij.
Lees hierover het recente verslag op Foodlog: Fosfaatrechten doodsteek voor Nederlandse zoogveesector
Alles bij elkaar voldoende aanleiding voor een middag met producenten en andere betrokkenen.
Het programma kent diverse sprekers:
Joel Salatin (Polyface Farms) als wereldberoemd pionier en vleesveeboer, Martin Scholten (WUR) als directeur Dierwetenschappen, en Maurits Tepper (Eytemaheert) als voorvechter van de Nederlandse zoogveehouderij. Andere invalshoeken van waaruit enthousiasme voor deze vorm van vleesproductie komt, zijn het landschapsbeheer en de culinaire wereld.
En vooral gaan we met elkaar in gesprek, en buigen ons over een strategie om de hele sector te blijven versterken, en het geluid over dat fantastische vlees breder te laten klinken.
[